Gefermenteerde komkommer
Dit heb je nodig:
1 grote weckpot
Gefermenteerde komkommer
- 1 kg komkommer
- 75 gr Himalaya zout*
- 5 plakjes verse gember
- 1 theelepel mosterd met graantjes
- 1 theelepel korianderzaad, venkelzaad of kruidnagel
- ½ eetlepel zwarte peperkorrels
- 1 rood pepertje
*verkrijgbaar bij je consulent
Zo ga je te werk:
Snij het rood pepertje fijn.
Snij de komkommers in lange dunne plakken. Je hoeft deze niet te schillen.
De 2 uiteinden snij je er af.
Doe zoveel mogelijk komkommer in je weckpot.
Verdeel je plakjes gember intussen tussen de komkommers.
Meng al de andere ingrediënten in een beetje water. Giet dit over de komkommer.
Vul nu water bij tot de pot helemaal vol is.
Sluit de pot goed af en keer deze een aantal keren om zodat alle ingrediënten goed verdeeld worden en het zout oplost.
Laat de pot gedurende 3 weken op kamertemperatuur fermenteren.
Door het fermentatieproces, ontwikkelen zich luchtbelletjes boven in je pot. Om dit te laten ontsnappen, trek je elke week even aan het rubbertje zodat er een beetje lucht uit kan.
Voor de Leef & Eet volgers:
150 gr komkommer is 1 groenten portie.
Tip:
Lekker in salades. Of als snack belegd met wat geitenkaas of mozzarella…
Heb je de pot eenmaal opengemaakt? Bewaar deze dan in de koelkast.
Info:
Wat is fermentatie?
Fermentatie is het veranderen van voeding met behulp van goede bacteriën. Dit om het lekker, langer houdbaar en beter verteerbaar te maken.
Door deze fermentatie ontstaan er prebiotische bacteriën met gezondheid bevorderende effecten.
Daarmee kunnen we onze darmflora optimaliseren. En dit verbetert op zijn beurt dan weer ons immuunsysteem. De fermentatie breekt de potentieel schadelijke componenten zoals bv lactose en fytinezuur, af.
Ook de suiker in de voeding wordt afgebroken en omgezet in gezonde melkzuurbacteriën.
Een goede reden dus om regelmatig wat groenten te fermenteren.
Handig ook, want zo heb je altijd gezonde groenten in huis.
Mensen eten al honderden of zelfs duizenden jaren voeding vol met gezonde bacteriën.
Sterker nog, onderzoekers denken dat 8000 jaar geleden in Georgië al wijn werd gefermenteerd. Romeinen aten zuurdesembrood omdat het langer goed blijft.
Kortom, gefermenteerde voeding is zeker niets nieuws maar is wel aan een heropmars bezig.
Je kan zelf groenten fermenteren zoals zuurkool, augurken, wortelen….
Belangrijk hierbij is dat je zo steriel mogelijk te werk gaat: steriliseer daarom eerst je glazen bokalen of weckpotten.