Gefermenteerde puntpaprika
Dit heb je nodig voor 2 personen:
Gefermenteerde puntpaprika:
- 5 à 6 puntpaprika’s (afhankelijk hoe groot ze zijn en hoe groot je pot is)
- 4 takjes dille of venkel (qua kruiden kan je hierin volop variëren naar smaak)
- 8 laurierblaadjes
- 10 teentjes knoflook
- 2 koffielepels pimentbessen (of een rood pepertje kan ook)
- 4 koffielepels Himalaya zout *
*verkrijgbaar bij je consulent
Zo ga je te werk:
Breng 2 liter water aan de kook met het Himalaya zout en de pimentbessen. Laat afkoelen.
Snij de paprika langs de lange kant in repen. Verwijder de zaden.
Doe ze in de weckpot samen met de andere ingrediënten.
Verdeel de kruiden tussen je paprika.
Giet het water-zout mengsel erover.
Laat wat ruimte vrij tussen het water en deksel.
Laat minimum 5 dagen op kamertemperatuur fermenteren.
Voor de Leef & Eet volgers:
150g paprika is 1 groenten portie
Tip:
Lekker in salades. Of als snack belegd met wat geitenkaas of mozzarella…
Heb je de pot eenmaal opengemaakt? Bewaar deze dan in de koelkast.
Info:
Wat is fermentatie?
Fermentatie is het veranderen van voeding met behulp van goede bacteriën om het lekker, langer houdbaar en beter verteerbaar te maken.
Zo ontstaan er prebiotische bacteriën met gezondheid bevorderende effecten.
Daarmee kunnen we onze darmflora optimaliseren. En dit verbetert op zijn beurt ons immuunsysteem. De fermentatie breekt de potentieel schadelijke componenten zoals lactose en fytinezuur af.
De suiker in de voeding wordt afgebroken en omgezet in gezonde melkzuurbacteriën.
Een goede reden dus om regelmatig wat groenten te fermenteren.
Handig ook want zo heb je altijd gezonde groenten in huis.
Mensen eten al honderden of zelfs duizenden jaren voeding vol met gezonde bacteriën.
Sterker nog, onderzoekers denken dat 8000 jaar geleden in Georgië al wijn werd gefermenteerd. Romeinen aten zuurdesembrood omdat het langer goed blijft.
Kortom, gefermenteerde voeding is zeker niets nieuws onder de zon, maar is wel aan een heropmars bezig.
Je kan zelf groenten fermenteren zoals zuurkool, augurken, wortelen….
Belangrijk hierbij is dat je zo steriel mogelijk te werk gaat: steriliseer daarom eerst je glazen bokalen of weckpotten.