Gegrilde tofu met miso.
Dit heb je nodig voor 2 personen:
Gegrilde tofu met miso:
- 250g tofu
- 1 eetlepel miso* (Kies alleen die op basis van soja. Anders kunnen er gluten of rijst inzitten en dat kan niet in het Leef & Eet programma.)
- 2 à 3 eetlepels sojasaus zonder suiker en zonder gluten*
- olijfolie*
- 20g sesamzaadjes*
- zwarte peper
- Himalayazout*
- 100g sugarsnaps of edamame boontjes
- 150g paksoi
- 100g sojascheuten
- 50g radijzen
Tip: Wil je het graag pittig voeg dan nog een rood pepertje toe.
*verkrijgbaar bij je consulent
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven op grillstand.
Meng de miso, 2 eetlepels olijfolie en de sojasaus in een kom en roer deze lang genoeg, zodat de miso pasta glad wordt.
Snij de sugersnaps in reepjes, de paksoi in grove stukken en de radijzen in dunne schijfjes.
Haal de tofu uit de verpakking en dep hem droog met keukenpapier.
Snij de tofu in stukken van ongeveer 2 cm dik en leg ze in een ovenschaal naast elkaar.
Bestrijk deze goed met 2/3 van de miso dressing.
Verdeel er de sesamzaadjes over.
Zet de ovenschaal in de oven en grill de tofu ongeveer 10 minuten.
Hou de oven in het oog zodat de tofu niet zwart kleurt en toch nog zacht is.
Wok de paksoi, de sojascheuten en de in reepjes gesneden sugarsnaps kort in olijfolie zodat ze nog knapperig zijn (eventueel met het pepertje erbij).
Kruid naar smaak met peper en zout.
Dresseer de groenten op een bord, verdeel er de overige miso dressing over, werk af met de radijsjes en leg de gegrilde stukjes tofu erbovenop.
Serveer er eventueel nog wat extra sojasaus bij.
Voor de Leef & Eet volgers is dit 1 groenteportie, 1 eiwitportie en 1 vezelportie per persoon.
Info:
We gebruiken in dit recept miso. Wat is dit eigenlijk?
Miso is een Japanse bouillonpasta, het is een gefermenteerd product.
Het bevordert de spijsvertering en heeft een gunstige werking op de darmflora door de probiotica.
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Het wordt gemaakt van een op natuurlijke wijze gefermenteerd mengsel van de schimmel koji (fermentatiestarter), sojabonen en zout. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat miso zijn unieke smaak krijgt. In het Japans noemt men miso de vijfde smaak ofwel umami. Dit, omdat miso niet zoet, zuur, zout of bitter is, maar een eigen nieuwe smaak heeft.
Miso is rijk aan vitamine B, calcium en ijzer.
Je kan deze miso ook oplossen in water, dan krijgt je een lekkere bouillon.
Let op! Miso bestaat in verschillende soorten, neem alleen die op basis van soja, (anders kunnen er gluten of rijst inzitten en dat kan niet in het Leef & Eet programma)