Matcha thee: het gezondste plantaardige product ter wereld.
Hoe moet je matcha thee bereiden?
-
- Verwarm 200ml water tot 80° (laten koken en wat afkoelen). Haal het zakje thee uit het doosje en knip de bovenkant van het zakje recht af. Bewaar het in het matcha doosje.
- Leg je zeefje op het kommetje.
- Schep met de bamboe lepel een schepje matcha thee (1g) uit je zakje in het zeefje.
- Zeef het poeder zodat er geen klonters zijn. Met je bamboe lepel krijg je de laatste thee door het zeefje.
- Voeg zo’n 80ml heet water (niet kokend!) toe.
- Klop het geheel in een zig-zag of W-beweging met het bamboo kloppertje (wisk) tot het schuimt.
- Voeg nu je overgebleven warm water toe. (Naar wens tussen de 70 en 120ml).
- Drink het rustig op maar zorg wel dat je thee op is voordat het poeder zich op de bodem begint af te zetten.
- Je spoelt de wisk best af onder stromend water en droogt hem op de wiskhouder.
Matcha thee: het gezondste plantaardige product ter wereld.
”Matcha” betekent letterlijk vertaald “powdered tea” … poeder thee.
We kennen allemaal gewone groene thee. Het verschil tussen ‘matcha groene thee’ en ‘gewone groene thee’ zit hem in het kweken van de plant en de bereiding van de theeblaadjes.
De matcha thee van “The Green gold” -waar wij mee werken- is een thee van de hoogste kwaliteit. Het is een biologische thee, geteeld in de Uji-regio in Japan, waar het ideale klimaat heerst voor deze plant: voldoende zonlicht, de nodige veelvuldige mist en grote hoeveelheden neerslag. Daarom staat de matcha uit deze streek bekend als een heel kwalitatieve groene thee.
Ongeveer 20 dagen voor het oogsten van de theeblaadjes, onttrekt men de planten aan het directe zonlicht. Door ze in de schaduw te zetten, vertraagt de groei en verhoogt de aanmaak van het bladgroen in de planten. Hierdoor krijgen de blaadjes een donkerdere tint groen en neemt de concentratie aan aminozuren toe. Enkel de beste & jongste blaadjes worden met de hand geplukt en verwerkt in matcha.
Na het oogsten, drogen de blaadjes, hierdoor gaan ze een beetje verkruimelen. De bladeren worden daarna ontdaan van stengels en nerven en verpulverd met een stenen vijzel.
Het verbrijzelen van de blaadjes is een traag proces. De molenstenen, die hiervoor gebruikt worden, mogen nl niet te warm worden anders vermindert het aroma. De productie van 30gr matcha neemt makkelijk een uur in beslag.
De aminozuren bepalen de smaak van de matcha. De beste matcha is zoeter en heeft een intensere smaak dan de thee die gemaakt wordt van de blaadjes onderaan de theeplanten of die later op het jaar geoogst worden en dan eerder een bittere smaak geven. Daarnaast onderscheidt de beste matcha zich door van zijn felgroene kleur. Hoe doffer groen de kleur, hoe minder de kwaliteit.
The Green Gold is matcha van Ceremoniële kwaliteit, de hoogte kwaliteit binnen matcha thee. Deze bevat het hoogst aantal antioxidanten en valt op door zijn prachtige, felgroene kleur en zachte, zoete smaak.
Wat zijn de voordelen van matcha thee?
- Matcha bevat meer antioxidanten dan andere thee. Deze houdt je bloedsuikerspiegel constant, omdat het de energie langzaamaan vrijgeeft Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen je cellen beschadigen, hart- en hersenziekten en kanker veroorzaken. Matcha bevat tot 20 keer meer antioxidanten dan bijvoorbeeld de al zeer gezonde bosbessen.
- Op ons immuunsysteem heeft deze thee een ontstekingsremmende werking.
- Kan je niet goed tegen cafeïne? Goed nieuws: matcha heeft de voordelen van cafeïne, je wordt er alerter en energieker van, maar niet de nadelen zoals hartkloppingen en nervositeit.
- Met deze thee kan je ook gewicht verliezen omdat het een vetverbrander is. Het boost je metabolisme (door de stof EGCG).
- De chlorophyll die in de matcha zit, bindt schadelijke metalen in je lichaam en voert ze af. Matcha detoxt je lichaam dus.
- Matcha bevat de kalmerende stof L-theanine. Deze stof staat erom bekend stress en angst te verminderen en je hartslag te kalmeren. L-theanine beïnvloedt ook onze stemming en roept een gevoel van ontspanning en rust op. Naast de kalmerende en ontspannende werking, heeft L-theanine ook een goede invloed op ons niveau van Dopamine, een stof die cruciaal is voor ons geluk.
- Het cafeïnegedeelte in matcha zorgt voor een zachte energieboost die wordt gecompenseerd door L-theanine, een zuur met kalmerende eigenschappen. De combinatie van beide elementen zorgt ervoor dat het lichaam een staat van alertheid bereikt, zonder het nerveuze gevoel dat bij koffie hoort. 1 gram matcha bevat 34mg cafeïne.
- De energie die je krijgt van matcha blijft ongeveer 4 tot 6 uur aanhouden (die van koffie 1 à 2 uur), drink die best niet meer na 17u.
1 kopje ’s morgens en 1 of 2 in de namiddag, werkt goed om een middagdip tegen te gaan. Max 5 per dag (staat dan gelijk aan 2 koppen koffie). - 1 doosje (40g matcha) is goed voor 40 tassen supergezonde én lekkere matcha!
Dit voor € 0.97 cent per kop!
Bij je consulente kan je de doosjes matcha thee van 40g (€38,80) los kopen of je kan kiezen voor een matcha box deze bevat: 40g matcha en alle benodigdheden (matchakop, de mok om in te kloppen, wisk of kloppertje, wiskhouder, bamboelepeltje, zeefje) om de matcha te bereiden. (€99,00)
Gewoon ‘gezondheid’ in een mooie box, fijn om te geven, heerlijk om te krijgen, zalig om samen van te genieten.