Miso soep met tofu
Dit heb je nodig voor 2 personen:
Miso soep met tofu
- 1/2 koffielepel groentebouillon*
- 3 eetlepels miso pasta*
- 2 teentjes look
- 1 rood pepertje
- 200 gr tofu
- 100 gr sojascheuten
- 150 gr kastanjechampignons
- 3 stengels lente-ui
- 150 gr paksoi
- 20 gr sesamzaadjes*
- zwarte peper
- verse koriander (als je dit lust) * verkrijgbaar bij je consulent
Zo ga je te werk:
Snij de champignons in plakjes, de tofu in reepjes, de paksoi in stukken, de knoflook fijn en de lente-ui in ringen.
Laat 1 liter water met de bouillon koken.
Voeg de champignons, de tofu, de paksoi, de knoflook en 2/3 van je lente-ui toe. (1/3 kan je houden voor het garnituur)
Je kan naar wens nog wat extra water toevoegen.
Laat de soep 20 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe even om.
Voeg de laatste 2 minuten de sojascheuten, eventueel de fijn gesneden rode peper en de miso pasta toe.
Nu mag de soep niet meer koken.
Proef de soep en kruid af met eventueel nog wat peper.
Garneer net voor het opdienen met de sesamzaadjes, de resterende lente-ui en eventueel de verse koriander.
Smakelijk!
Voor de Leef & Eet volgers:
Dit is per persoon 1 eiwitportie, 1 groenten portie en 1 vezelportie.
Weetje:
Miso soep is een heerlijke Japanse soep op basis van bouillon en miso.
Je kunt deze soep vullen met je favoriete groentjes of met andere eiwitten in de plaats van tofu (bv stukjes kip of vis).
Vanaf de 2de stap van de opbouwfase kan je er ook nog boekweitpasta aan toe voegen.
Zo wordt de soep nog vullender en voedzamer.
Miso is een Japanse bouillonpasta, het is een gefermenteerd product.
Het bevordert de spijsvertering en heeft een gunstige werking op de darmflora door de probiotica.
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta.
Het wordt gemaakt van een op natuurlijke wijze gefermenteerd mengsel van de schimmel koji (fermentatiestarter), sojabonen en zout.
Het fermentatieproces zorgt ervoor dat miso zijn unieke smaak krijgt.
In het Japans noemt men miso de vijfde smaak, ofwel umami.
Dit, omdat miso niet zoet, zuur, zout of bitter is, maar een eigen nieuwe smaak heeft.
Miso is rijk aan vitamine B, calcium en ijzer.
Het kan opgelost worden in water en vervolgens worden gedronken als bouillon.
Je kan het verwerken in soep, het is een goede smaakmaker bij visgerechten en zelfs bij desserts kan je dit gebruiken.
Let op! Miso heb je in verschillende soorten, neem alleen die op basis van soja!
Anders kunnen er gluten inzitten, of zelfs rijst, wat niet kan in het programma.
Koop die bij je consulent dan heb je zeker de juiste!
Miso mag je niet meekoken, voeg het dus als laatste toe, anders verandert de voedingswaarde.