BATU kombucha:
Wat is het?
BATU kombucha is een frisdrank, maar niet zomaar één!
Kombucha is een zwam.
Een zwam die bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samen een heel fijn weefsel vormen, de ‘zwam’ (of SCOBY).
Kombucha bestaat al eeuwen.
Het werd voor het eerst 2200 jaar geleden in China gedronken omwille van zijn ontgiftende en stimulerende eigenschappen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte kombucha zijn intrede in Duitsland. In de jaren 50 werd het populair in Frankrijk en Noord-Afrika. In de jaren 60 stelden Zwitserse wetenschappers dat kombucha goed was voor de darmflora, net zoals yoghurt
Hoe wordt het gemaakt?
Het is helemaal geen snel geproduceerde frisdrank.
Het is een ambachtelijk product, met échte aandacht in kleine handgemaakte batches.
Dit in de meest duurzame brouwerij van Europa.
De basis is biologische groene en zwarte thee.
Nadat de thee zorgvuldig is gebrouwen, worden hier biologische rietsuiker en een combinatie van gezonde gisten en bacteriën aan toegevoegd.
Dan volgt een dertig-dagen-lang fermentatieproces waarbij alle suikers volledig worden ‘opgegeten’.
Zo worden die omgezet in zuren, gisten, enzymen, vitamine B en vitamine C.
Als de suikers compleet weg zijn, worden er extra ingrediënten toegevoegd, zoals bijv. verse kruiden.
Daarna moet het een weekje rusten om volledig op smaak te komen.
Voordelen:
Dit proces en het feit dat BATU ongefilterd is, zorgen uiteindelijk voor een heerlijke suikervrije kombucha met subtiele bubbels en een licht tintelende smaak. Ongefilterde kombucha is soms een beetje troebel, maar wel een stuk lekkerder en gezonder.
BATU is volledig biologisch, vegan, glutenvrij én suikervrij. Het wordt gemaakt met respect voor mens en natuur.
Hoewel BATU gekoeld geserveerd het lekkerst is, hoeft deze niet gekoeld getransporteerd of bewaard te worden. Dit heeft een positieve impact op het milieu.
Het fermentatieproces is belangrijk.
Zo veranderen de polyfenolen (chemische verbindingen die van nature voorkomen in thee, fruit en groenten) in andere organische verbindingen. Dat verhoogt de zuurtegraad, waardoor andere micro-organismen niet kunnen groeien. Het zijn net die nieuwe organische verbindingen die extra gezondheidsvoordelen bieden.
We weten, en studies tonen aan, dat probiotica wel degelijk nuttig kunnen zijn.
Vooral voor de darmen want darmen zijn onze tweede hersenen.
Bij allergieën, schadelijke bacteriën onder invloed van stress, infecties, ontstekingen, luchtweginfecties en maagzweren heeft probiotica een goede invloed! Zelf ons humeur kan er beter door worden!
Verkrijgbaar:
Er zijn 3 smaken:
- Ginger & Lemon
- Lime & Mint
- Passion fruit & Hop
Het zijn blikjes van 25 cl.
Per blikje kosten ze 2.25 €.
Een pak van 12 stuks kost 24.60 €.