Gegrilde miso aubergine met mozzarella
Dit heb je nodig voor 2 personen:
Gegrilde miso aubergine met mozzarella
-
- 400g aubergine
- Olijfolie*
- 120g mozzarella (plakken of geraspt)
- 1 bokaal tomatensaus zonder suiker*
- 1 koffielepel miso*
- 3 koffielepels sojasaus zonder suiker en gluten*
- 20g sesamzaadjes*
- 3 koffielepels knijpcitroen*
- Himalaya zout *
- 2 koffielepels frambozenazijn
- verse gember 2cm op 2cm ongeveer
- 3 druppels vloeibare Stevia *
- chilivlokken
- Thaise basilicum
*verkrijgbaar bij je consulent
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven op 220°.
Snij de aubergines in plakken en kerf met een mes een ruitjespatroon aan één kant.
Bestrooi de plakjes met een beetje Himalaya zout en wrijf ze in met olijfolie.
Bak de aubergine op een met bakpapier beklede bakplaat voor 15 à 20 minuten.
Als je een gril hebt kan je deze ook kort grillen.
Snij de gember fijn.
Meng de miso met de sojasaus, het citroensap, de frambozenazijn, de fijngesneden gember, de chilivlokken en enkele druppels Stevia tot een glad papje.
Bestrijk de gegrilde aubergine met de miso pasta.
Giet de tomatensaus in een ovenschaal, leg daarop de aubergineplakken en strooi de sesamzaadjes erover.
Verdeel de mozzarella ertussen of erover en zet de ovenschotel nog vijf minuten onder de gril.
Werk af met de basilicum.
Voor de Leef & Eet volgers:
Dit is per persoon 1 eiwitportie, 1 vezelportie en 1 groenten portie
Miso:
Miso is een Japanse bouillonpasta van kruiden. Het is een smaakmaker, een soort kruidenpasta.
Het is een gefermenteerd product. Het bevordert de spijsvertering en heeft een gunstige werking op de darmflora, door de probiotica. Miso wordt gemaakt van een op natuurlijke wijze gefermenteerd mengsel van de schimmel koji (fermentatiestarter), sojabonen en zout.
Het fermentatieproces zorgt ervoor dat miso zijn unieke smaak krijgt.
In het Japans noemt men miso de vijfde smaak namelijk “umami”.
Dit omdat miso niet zoet, zuur, zout of bitter is, maar een eigen nieuwe smaak heeft.
Miso is rijk aan vitamine B, calcium en ijzer.
Opgelost in warm water kan je het drinken als bouillon.
Je kan het verwerken in soep en bij visgerechten is het een goede smaakmaker.
Ook bij desserten is dit een mooi product
Let op!
Miso heb je in verschillende soorten, neem alleen die op basis van soja!
Anders kunnen er gluten inzitten of zelfs rijst, wat niet kan in het Leef & Eet programma.
Miso mag je niet meekoken, voeg het daarom als laatste toe, anders verandert de voedingswaarde.