Kerststronk
Dit heb je nodig voor 6 personen:
Kerstronk
- 4 eieren
- 200 gr cottage cheese
- 500 gr ricotta (max 20 gr vet en max 3 gr suiker)
- vloeibare Stevia 100%*
- 1 koffielepel wijnsteenbakpoeder *
- Himalaya zout *
- 1 zakje vanillepoeder* (alleen die van je consulent)
- cacaopoeder*
- 150 gr frambozen
Voor de gezonde confituur:
- 200 gr rood fruit
- 3 eetlepels chiazaadjes*
- enkele druppels vloeibare Stevia 100%*
Benodigdheden:
- bakplaat
- bakpapier
- zeef
*verkrijgbaar bij je consulent
Zo ga je te werk:
Maak eerst de confituur:
Dit doe je best de dag of enkele dagen voordien.
Doe het fruit in een kookpot en laat opkoken tot ze goed warm zijn.
Voeg de chiazaadjes toe.
Verwarm nog eens goed door en voeg dan enkele druppels Stevia toe naar smaak.
Giet de confituur in glazen bokaaltjes met deksel en zet in de koelkast.
Je kan deze confituur tot 10 dagen bewaren in de koelkast.
Wil je de confituur wat dikker? Gebruik dan iets meer chiazaadjes.
De stronk:
Verwarm de oven op 150°.
Splits het eiwit en het eigeel. Doe elke in een aparte kom.
Voeg het bakpoeder bij het eiwit en klop dit stevig op.
In de andere kom mix je de eigelen met de cottage cheese, een snuifje zout en enkele druppels Stevia tot één geheel.
Meng dan voorzichtig en niet te snel, anders verlies je de luchtigheid, met een spatel de eiwitten door het eigeel beslag tot je een egale massa hebt.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en giet het ei beslag hierop. Verdeel mooi plat. Je hebt een groot rechthoekig vlak van 1 à 2 cm dik nodig.
Bak dit ongeveer 20 minuten. Afhankelijk van je oven, je kan best even prikken om te weten of je deeg gaar is.
Let erop dat je deeg niet te bruin en te droog wordt. Het moet nog zacht genoeg zijn om het te kunnen oprollen.
Maak de vanille vulling:
Meng de ricotta samen met het vanille poeder en enkele druppels Stevia naar smaak, met een mixer tot de ricotta een glad geheel is.
Verdere afwerking:
Neem de bakplaat uit de oven en rol de koek zo snel mogelijk – samen met het bakpapier – op. Wacht hier niet mee tot hij afgekoeld is. Want dan kan je hem niet meer oprollen. Laat nu even afkoelen.
Eenmaal hij afgekoeld is, kun je de koek makkelijk van het bakpapier halen en eventueel de zijkanten recht snijden.
Leg hem open.
Besmeer eerst met de confituur, schep er dan iets meer dan de helft van het vanille/ricotta mengsel op en strijk dit open. Verdeel 2/3 van de frambozen erover.
Rol hem nu op en bestrijk bovenaan en de zijkanten met de overige vanille vulling.
Trek er met een vork verticale strepen in voor het boomeffect.
Zeef de cacaopoeder boven de rol en werk af met nog enkele framboosjes bovenaan.
Mooi gewerkt en nu genieten!
Voor de Leef & Eet volgers:
Per persoon reken je 1 eiwitportie en 1/3 van je fruitportie.