Risotto met zalm en edelgistvlokken
Dit heb je nodig voor 2 personen:
Risotto met zalm en edelgistvlokken
- 250 gr konjac rijst *
- olijfolie *
- 300 gr verse spinazie (om 150g over te houden)
- 200 gr boschampignons
- 50 gr zongedroogde tomaten*
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- zwarte peper
- Himalaya zout*
- 30 gr edelgistvlokken *
- 1 koffielepel groenten bouillonpoeder zonder suiker*
- 400g verse zalm*
*verkrijgbaar bij je consulent
Zo ga je te werk:
Snij het sjalotje en de look fijn.
Borstel de champignons en snij ze eventueel kleiner (afhankelijk van de soort champignon).
Bak de champignons in olijfolie en kruid ze met peper en zout.
Blancheer de spinazie kort in een beetje water, giet af en knijp het water eruit.
Stoof het sjalotje samen met de look in olijfolie.
Spoel de konjac rijst onder koud stromend water goed af (zie tip).
Voeg nu de konjac rijst en het bouillonpoeder toe.
Roerbak alles samen gedurende 1 minuut en blus met 100 ml water.
Als het water verdampt is voeg dan de spinazie, de champignons en de zongedroogde tomaatjes toe.
Kruid met peper en zout.
Meng net voor het opdienen de edelgistvlokken door je groenten.
Zo krijg je een lekkere kaassmaak
Grill of bak de zalm.
Let wel: De konjac vezel rijst goed spoelen onder stromend water en even laten uitlekken voor je deze aan je gerecht toevoegt. Konjac vezels zijn afkomstig van een knolgewas, het vocht heeft een specifieke geur en smaak, dit spoel je best weg. De konjac vezels zijn vooral oplosbare voedingsvezels, bevatten geen koolhydraten of vetten. Je vriest konjac vezels of een gerecht er mee, best niet in, dan wordt het plastiek achtig. Je kan de vezels (na openen), wel onder water zetten en in een potje in de ijskast bewaren. Ze blijven dan ongeveer 1 week goed.
Voor de Leef & Eet volgers:
Dit is per persoon 1 eiwitportie, 2 vezelporties en 1 groenten portie
Wat zijn edelgistvlokken? En wat doen ze voor ons lichaam?
Edelgistvlokken worden gemaakt van een schimmel/gist, namelijk de ‘Saccharomyces Cerevisiae’.
Deze schimmel/gist wordt ook veel gebruikt in bier, wijn en brood.
Wanneer gist in deze producten gebruikt wordt, is die nog actief.
Edelgist wordt gekweekt, geoogst, gewassen en uiteindelijk gedroogd om hem op die manier te deactiveren.
Het deactiveren betekent onder andere dat de gist zijn rijzende eigenschappen verliest.
Edelgist is dus een gedeactiveerd inactieve gist.
Edelgistvlokken kan je gebruiken als kaasvervanger of als je geen lactose mag eten.
Het is volledig gluten- en lactosevrij.
Edelgistvlokken hebben een lekkere kaas-nootachtige smaak en zijn daarmee een ideaal vegan alternatief voor kaas.
Je kan ze over je pasta strooien maar ook in salades en in soep zijn ze lekker.
Gebruik ze niet om te gratineren en laat ze ook niet meekoken.
Verwerk ze in het gerecht op het einde van de bereiding.
En wat doen ze voor ons lichaam?
Ze zijn erg rijk aan vezels en eiwitten.
Ze zorgen op die manier voor een gezonde darmwerking en helpen je lichaam heropbouwen na een fysieke inspanning.
Edelgistvlokken zijn een goede bron van B Vitaminen, voornamelijk vitamine B2, B3, B5 en B11.
Vitamine B is belangrijk voor onze gezondheid.
Ze ondersteunen ons zenuwstelsel, onze huid, haar, nagels, botten en tanden.
Vitamine B zorgt voor een stabiele energievoorraad en een goed transport van ijzer.
Deze vitaminen ondersteunen ons concentratievermogen, onze leerprestaties en ons geheugen.
Ze vervullen ook een ondersteunende werking bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
Tijdens de zwangerschap is Vit B belangrijk, dan dragen ze bij aan de groei van het ongeboren kind en van de placenta.
Edelgistvlokken bevatten ook veel zink en dit is o.a. belangrijk voor ons immuunsysteem!
Kortom edelgist is een gezond product en geeft een aparte toets aan je maaltijd.
Let op:
Gebruik alleen edelgistvlokken met max 1 gr suiker.
Sommige bevatten 15 gr suiker. Dit komt meestal door het gebruik van een ander fermentatieproces.